Matspjälkning

Sammanfattning av anteckningar kring matspjälkning.

Vad behöver vi för att må bra? Proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten

Var kan man hitta dom?

Protein – kött, fisk, ägg, ost, soja och bönor.

Kolhydrater – bröd, potatis, pasta, frukt, grönsaker och socker

Fett – smör, olja, mjölkprodukter (kött)

Vitamineroch mineraler får man genom en allsidig kost.

Vilka organ tillhör matspjälkningsorganen?

Munnen, magsäck, tolvfingertarm, tunntarm, tjocktarm

Enzym nödvändigt för att det ska fungera, ”saxen” som sönderdelar.

Sammanfattning av vad som händer i varje del.

Munnen: saliv från spottkörtlarna innehåller enzymet amylas, börjar sönderdelning av kolhydrater. Och mekanisk sönderdelning sker med hjälp av tänderna för att påbörja sönderdelning.

Magsäck: innehåller magsaft som innehåller saltsyra och enzymet pepsin, börjar sönderdelning av protein.

Tolvfingertarm: fortsätter finfördelningen av proteiner, kolhydrater och fetter med hjälp av bukspott från bukspottskörteln. Levern bildar också galla, som via gallblåsan hjälper tolvfingertarmen att finfördela fetter.

Tunntarm: Sista finfördelningen av proteiner, kolhydrater och fetter. Proteiner blir aminosyror, fetter blir glycerol och fettsyror, kolhydrater blir druvsocker. Här tas all näring upp av tarmluddet.

Tjocktarm: suger upp vatten.

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 16.43.50

 

 

 

 

 

 

 

Vad varje näringsämne bryts ner till:

Proteiner blir aminosyror, fetter blir glycerol och fettsyror, kolhydrater blir druvsocker. Skärmavbild 2015-10-09 kl. 16.44.12 Skärmavbild 2015-10-09 kl. 16.44.22

Bilder från Kemi Spektrum

Lämna en kommentar