Diskussion kring energiförsörjning

Ibland när det diskuteras kring beslut så vet man mycket mer om sin egen ståndpunkt än de andra, vilket gör att man ibland blundar för andras åsikter för att man inte riktigt förstår eller orkar sätta sig in i dem. Nu ska vi överdriva denna diskussion genom att var och en bara kan sin sak (sina energikällor) och bara ser fördelarna, och bara ser nackdelarna med de övriga.

Gruppen skall besluta hur elförsörjningen ska skötas i kommunen. Det finns en fors, stora fält, stora skogsområden och staden bredvid har ett kärnkraftverk. Olja finns det också tillgång till fast även det någon stad bort. Kommunen har naturligtvis som andra en stark tradition om att vara en idyllisk liten kommun.

Det ni inte vet om kommunen får er fantasi bestämma (ni får alltså drömma lite om hur kommunen ser ut), för nu gäller det att övertyga varandra om att ”er” energiform är bäst.

  1. Varje elev kommer att bli tilldelad en energikälla; biobränsle, fossilt bränsle, kärnkraft, solenergi, vattenkraft eller vindkraft.
  2. De elever som har samma energikälla får arbeta tillsammans med att ta reda på information kring sin energikälla och de andras för att få argument.
  3. Gruppdiskussion. En elev från varje energikälla får sitta med andra elever, som har andra energikällor. Diskussionen förs skriftligt i Titanpad.
  4. Eleverna gör sedan en sammanfattning:
  • Namn på närvarande (samt vilken energiform de representerar)
  • Kort sammanfattning av vad alla presenterat som bra och vad ”motståndarna” protesterat mot. (nackdelarna)
  • Redogörelse för hur energiförsörjning skall skötas, gärna med hjälp av ett cirkeldiagram (hur stor del av energin vi får från de olika, eller om allt kommer från en enda källa) och en förklaring.
  • Hur bra diskussionen fungerade. Blev ni osams? Blev ni upprörda? Är ni nöjda?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s