Matspjälkning, hud, muskler och skelett.

Centralt innehåll, Lärandemål & Bedömning (PDF att ladda ner med PP)

  • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan.
  • Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  • Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
  • Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.
  • De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.
  • Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
  • Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
  • Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.
  • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi.

Det som bedöms är HUR du:
Redovisat
Laborerat
Faktasökt
Deltagit i diskussioner.

UNDERLAG för bedömning är:
Ditt arbete på lektionerna
Laborationsrapport
Din frågeställning som presenteras för klassen på valfritt sätt
Inlämningsuppgift (Valfri)

Sidor ur TitaNO Biologi:

s.230-231, 241-245, 264, 274-284.  (fördjupning: 246-247, 283-284)

Bra frågor:

  1. Vad har cellen för uppgifter?
  2. För att leva, växa och överleva måste människan: ?
  3. Vad är hudens främsta uppgifter?
  4. Varför får man finnar?
  5. Vad är det för speciellt med fingeravtryck?
  6. Vad behöver vi skelettet till?
  7. Varför är ryggraden så viktig?
  8. Vad är ett kranium?
  9. Vilka olika slags leder finns det? Vad är det för skillnad på dessa?
  10. Hur arbetar en muskel?
  11. Vad finns det för olika typer av muskler?
  12. Varför behöver vi två muskler till varje led?
  13. Vad händer om musklerna får för lite syre?
  14. Vad är det för skillnad på dynamiskt arbete och statiskt arbete?
  15. Vad händer då musklernas storlek ökar?
  16. Varför är det viktigt med en allsidig träning?
  17. Vad är kondition?
  18. Vad menas med ämnesomsättning?
  19. Vilka näringsämnen behöver vi?
  20. Vad är ett enzym?
  21. Vilka organ tillhör matspjälkningssystemet?
  22. Skriv kort om vad som händer i varje organ.
  23. Vad bryts a) protein b) kolhydrater c) fett ner till?
  24. Varför är det så viktigt att ha en varierad kost?
  25. Varför är det viktigt att äta kostfibrer?
  26. Vad måste vegetarianer tänka på när det gäller kosten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s